ÇÖP-ATIK NEDİR? NEDEN AYRIŞTIRILIR?

ÇÖP-ATIK NEDİR? NEDEN AYRIŞTIRILIR?

Günlük hayatımızda tüketimlerimizden dolayı birçok çöp oluşmaktadır. Bu çöpler gelişigüzel döküldüğünde hem doğa zarar görmekte hem de sağlığımız tehlike altında olmaktadır.

02.11.2022 4995

Üretim ve tüketim faaliyetleri sonrasında oluşan ve doğaya bırakılması halinde insan ve çevre sağlığına zarar verecek türdeki maddelere "atık" denir. Bu atıklar içerisinden bazıları yeniden kullanılabilir, tekrar hammadde olarak sisteme kazandırılabilir ancak bazıları hiçbir şekilde kullanılamaz. Yeniden sisteme kazandırılamayacak ve hiçbir şekilde kullanılamayacak olanlar "çöp" olarak nitelendirilir.

Yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız, gündelik kullanımlarımızda çok geniş yer kaplayan atıklardan biri ise ambalajlardır. Ürünler yapılarına ve şekillerine uygun bir şekilde temiz kalmaları ve kolay taşınabilmeleri adına paketlenir. Ürünün tanıtım amacı ile de kullanılan ambalajları en çok üretilen atıklardandır. Ambalajlar; kağıt, karton, plastik, metal, cam, kompozit malzemelerden yapılabilirler. İçerisinde bulunan malzemenin türüne göre farklılaşan ambalajların geri dönüşüme kazandırılması büyük önem taşımaktadır.

Atıkların doğaya zarar vermesini önlemek için bu atıkları ayrıştırıp geri dönüşüme kazandırıyoruz.

02-11-202202-11-202202-11-202202-11-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Öğrencilerimiz "Çöp-Atık Nedir? Neden Ayrıştırılır?" konusunu sınıflarımızda işlediler.