EKO-OKULLAR PROGRAMI

EKO-OKULLAR PROGRAMI

Eko-Okullar Programı; ülkemizde TÜRÇEV tarafından yürütülen FEE destekli uluslararası bir programdır. Çevre konusunda bilinç oluşturmak ve insanlarla birlikte tüm organizmaları etkileyen insan davranışlarını olumlu yönde değiştirebilmek düşüncesi ile okullarda uygulanan bir projedir. 

01.11.2022 403

11-11-2022Eko Okulun çocuklarımıza ne gibi bir faydaları vardır?

Eko-Okullar Programı'nın en önemli yönü; tüm okulların tek amaca hizmet etmesi, çocukların çevre ile dost davranışlar sergileyerek, sürdürülebilir çevre kapsamında bilinçlenmesi hatta aileleri ve toplumun geri kalanına ulaşmak için çalışmalar gerçekleştirmeleridir.

Eko Okul Projesi okullarda nasıl yürütülür?

Çevresel inceleme sonucunda gerçekçi hedefler temel alınarak belirlenen çalışmaların eğitimöğretim yılı içerisinde nasıl gerçekleştirileceğini anlatan ve bu planın koordinatör öğretmenler tarafından hazırlanıp tüm öğretmenler tarafından uygulanan bir Eylem planı vardır. Bu eylem planında yer alan etkinlikler çocuklarımıza geri dönüşüm ve çevre konularında bilinçlendirmeyi, çocuklarımızın suyun havanın toprağın önemini daha iyi anlamasına ve gelecek nesillere bu mirası en iyi şekilde aktarmasına imkân sağlar.

Çöp Nedir? Atık nedir?

Üretim ve tüketim faaliyetleri sonrasında oluşan ve doğaya bırakılması insan ve çevre sağlığına zarar verecek türdeki maddelere "atık" denir. Bu atıklar içerisinden bazıları yeniden kullanılabilir, tekrar hammadde olarak sisteme kazandırılabilir ancak bazıları hiçbir şekilde kullanılamaz. İşte bu yeniden sisteme kazandırılamayacak ve hiçbir şekilde kullanılamayacak olanlar "çöp" olarak nitelendirilir.

Eko Okulda veli olarak ben neler yapabilirim?

Eko Okullar programı velinin etkin rol oynadığı bir programdır. Öncelikle yapacağınız her örnek davranış çocuğunuzun bu projeyi daha iyi içselleştirmesine olanak tanıyacaktır. Evinizde çöplerinizi plastik, kâğıt, evsel atık, cam diyerek ayırmakla başlayabilirsiniz. Okulumuzdaki etkinliklere katılarak desteğinizi gösterebilir, sınıf içi etkinliklerimizde öğrendiklerini sizinle paylaşmasına fırsat verebilirsiniz. 

İşte Yapabileceğiniz 3 temel şey;

1.Geri Dönüştür: Geri dönüşümü mümkün olan ürünler kullanın!

2.Azalt: Ürettiğiniz atık miktarını azaltın! -Kat kat paketlenmiş ürünler yerine daha az ambalaj kullanılmış ürünleri tercih edin. -İhtiyacınız olmayan ve kullanmayacağınız şeyleri almayın.

3.Yeniden Kullan: Mümkün olduğu kadar yeniden kullanın! Tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü olanları tercih edin. (bez torba, şarj edilebilir pil vb.) Alışverişlerinizde plastik poşet yerine yeniden kullanabileceğiniz bez torba gibi ürünleri kullanın. Ambalajlardan, içerisindeki ürün tüketildiğinde başka şeyler elde edin. (cam kavanoz gibi) 

01-11-2022

01-11-202201-11-202201-11-2022